Fallabda

Az előző években Magyarországon elterjedt a Squash fallabda sporthoz hasonló, de gyorsabb és technikásabb játékot lehetővé tevő amerikai típusú fallabdajáték egy forradalmian új, teremben játszható sport, amely speciálisan igazodik az elfoglalt, de a testmozgást igénylő és erre heti néhány órát szánó emberek igényeihez.
A pálya, a labda és az ütők méretének, súlyának összhangja egy könnyen elsajátítható sportot eredményez. A játékszabályok és a pontozási rendszer nagyon egyszerű és a „plafon is játszik”. Sok örömet szerez, és az állóképesség gyors javulásához vezet. Egy óra játék elegendő ahhoz, hogy minden testrészt megmozgasson. Napjaink rohanó világában ideális testmozgást biztosít szinte minden korosztály számára.
Ne mondj le a versengés és szellemi kihívás örömeiről! Próbáld ki Te is az amerikai típusú fallabda játékot! Pályafoglalás előzetesen a helyszínen vagy telefonon. Ütők és labda bérelhető. Aktuális árainkat megtekintheted árjegyzékünkben.

Játékszabály

A fallabdát két játékos játssza. A labdát a szemben lévő falra ütni, de pattanhat az oldalfalra és a mennyezetre is, ha eléri még a szemközti falat. A szemközti falról pattanó labdát közvetlenül, vagy egy pattanás után kell visszaütni.
Az adogatás megkezdésével elkezdődik a játék. A labdamenet folyamán a játékosok megüthetik a labdát közvetlenül a levegőből, vagy azután, hogy egyet pattant a padlón. Az oldalsó falak és mennyezet használhatók arra, hogy a labdát visszajuttassák a főfalra. Akkor nyeri meg a játékos a labdamenetet, ha

• ellenfele a tinre üti a labdát (fémmel borított sáv a főfal alsó részén),
• nem tud beleütni a labdába, mielőtt az másodszor is pattanna a padlón.


A kihívás természetesen abban rejlik, hogy úgy üssük meg a labdát, hogy a másik játékos ne érhesse azt el. Ha ezt egyre gyakorlottabb ellenfelekkel szemben is sikerül megvalósítanunk, akkor jó úton járunk. A játék lényegében nagyon egyszerű, néhány perc alatt el lehet sajátítani az alapokat, hogy aztán egy életen keresztül csiszolhassuk tudásunkat.

Bemelegítés

Mikor a játékosok a pályára lépnek, az első játszma megkezdése előtt öt perc „felmelegítő” játék ajánlott. A bemelegítésnek két célja van:

• egyrészt a labda felmelegítése (ugyanis amikor a labda még hideg, kevésbé pattan),
• másrészt az, hogy a játékosok magukat is bemelegítsék néhány ütéssel.


A játszmát csak meleg labdával és izmokkal lehet elkezdeni.

Szerva

A pályát a piros szegélyezés két szervamezőre osztja. Az első szerva kölcsönös megegyezés kérdése, vagy el lehet dönteni egy játékon kívüli labdamenettel. A szerváló játékosnak legalább egy lábbal a szervamezőben kell állnia. Eközben a játékosok a pálya ellentétes térfelén állnak, és úgy ütik a főfalnak a labdát, hogy az ellenfél térfelén pattanjon. A szerválónak csak két szervalehetősége van. A labdamenet bármelyik játékos megnyerheti, függetlenül attól, hogy ki adogatott. Minden játszmát 15 pontig játszanak és minden labdajáték egy pontnak számít. Aki a pontot nyerte, az szerválhat a következő adogatásban.

Játszmagyőzelem

Játszmalabda szabály: a játékos csak saját szervájából arathat győzelmet. Az a játékos nyeri a játszmát, aki először eléri a 15 pontot, és a két pontos az előnye. A 20. pont elérése után a játszmalabda szabály érvényét veszti és a labdajáték dönti el a játszmagyőzelmet.

Meccsgyőzelem

A meccset az nyeri, akinek 3 játszmagyőzelme van.
Sportház Sümeg | Tel.: +36 30 878 99 00 | info@sporthazsumeg.hu